Ekogröt SM

Svenska mästerskapet i ekogröt 2023

Skicka in din anmälan senast kl. 23:59 den 1:a oktober 2023

SVENSKA Mästerskapet I EKOGRöT 2023

10-12 november på Stockholmsmässan

Tävlingen Ekogröt-SM är de första svenska mästerskapen i gröt på ekologiska råvaror, öppna för både professionella och hemmakockar. Efter första årets oerhörda succé arrangeras nu andra upplagan som väntas inspirera mat-Sverige till att laga mer och godare varianter av denna klassiska rätt – gröten!

Tävlingen skapade förra året stor uppståndelse och finalisterna visade att gröt kan vara både spännande, ekonomiskt och förbluffande gott.

Alla ska ha rätt till hälsosam och makalöst god gröt!​

Gröt är en rätt som har ätits i Sverige i tusentals år och genom tiderna hållit befolkningen vid liv, men idag betraktas den ofta som tråkig och ibland till och med osmaklig.

Den här tävlingen är till för att ändra bilden av gröt. I tider av stora miljömässiga påfrestningar av det konventionella jordbruket riktar sig tävlingen som en självklarhet mot det ekologiska, för att visa vilken framtid vi har inom det hållbara mat-Sverige.

Ett av tävlingens huvudsyften är att lyfta fram fördelarna av att äta mer kulturspannmål i Sverige. Forskningen är tydlig: gamla sorters spannmål är gynnsamma för både klimat, miljö och hälsa. Men när det kommer till gastronomi väger en aspekt ofta tyngre än andra, nämligen att det ska smaka gott. I tävlingens första upplaga deltog flera odlare som använde sitt eget, ekologiska, kulturspannmål.

Tävlingen gav ett uppsving i popularitet och försäljning av deras produkter. Många besökare på Sthlm Food & Wine 2022 häpnade när de smakade gröt på kulturspannmål. Många ser det som svårt att koppla gröt till gastronomi, men det är just det tävlingen handlar om.

Som Anthelme Brillat-Savarin sa på 1800-talet i la Physiologie du gout: “Upptäckten av en ny rätt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en stjärna.”

“Upptäckten av en ny rätt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en stjärna.”

Anmälan EkoGröt-SM 2023

Den 10-12 november, under Sthlm Food & Wine/Bak- och Chokladfestivalen, äger de Svenska mästerskapen i Ekogröt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Så här kan du anmäla dig till Ekogröt-SM:

Tävlingen är uppdelad i två kategorier:
Professionell (för yrkeskockar, -konditorer och -bagare)
Hemmakock (för hemmakockar).

Alla tävlande kommer att sammanlagt ha 2 ½ timmar på sig med att utföra de två momenten: frukostgröt och måltidsgröt (en gröt som kan ätas till lunch eller middag).
Det kommer för varje deltagare finnas ett fullt utrustat kök med ångugn, spis, cirkulator, assistent, skärmaskin, rök med mera.

Du ansöker genom att skicka ett av dina två recept tillsammans med en bild på din rätt.
Ditt recept kommer att bedömas av en jury som väljer ut 6 finalister per tävlingskategori.
Du är fri att använda ett obegränsat antal råvaror av alla typer i tillagningen av din gröt, med det enda kravet att allt måste vara ekologiskt.

Detta ska finnas med din i ansökan:

  1. Ett recept för antingen frukostgröt eller måltidgröt
  2. En bild på din färdiga rätt
  3. En kort och enkel video där du presenterar dig själv och berättar kort om din gröt

Anmälan mailas till:

För hemmakockar: hemmakock@ekogrotsm.se
För professionella: proffs@ekogrotsm.se

Komplett anmälan skickas in senast söndag den 1:a oktober vid midnatt.

Finalisterna avslöjas den 15e oktober 2023 och möts i finalen under tävlingshelgen i Stockholm.

Deltagande i kategorin Professionell bedöms under fredagen den 10e november och deltagande i kategorin Hemmakock bedöms under lördagen den 11e november.

I juryn sitter några av de vassaste grötexperterna i landet.
Varje deltagare bekostar resa och boende under tävlingen själv.

Jury

Våra två jurygrupper består av proffskockar, grötexperter, matprofiler och journalister. Jurymedlemmarna presenteras här på hemsidan när tävlingen närmar sig.

Bedömning

Två jurygrupper bedömer gröten på plats, en för hemmakockar och en för proffs. Rätterna bedöms efter tillagning/textur, utseende/kreativitet/råvaror och smak, där smaken väger tyngst i poängsättningen. Det finns inga krav på att gröten ska vara klassisk eller nydanande, det är upp till varje tävlande att presentera en gröt på sitt eget sätt.

sponsorer och samarbetspartners

Ekogröt-sm 2022

En kock från Stockholm med rötterna på Gotland och en Beteendevetare från Våmhus i Dalarna.

Se allt från mästerskapet år 2022 här.

En del av

Sthlm Food & Wine

Sex finalister från varje kategori tävlar om fina priser och framförallt titeln Sveriges bästa gröt under Sthlm Food & Wine / Bak- och Chokladfestivalen. 

@ekogrotsm på Instagram