Sonja Berge Frukostgröt

En frukostgröt med klassiska inslag och perfekt balans mellan krämighet och tuggmotstånd.

Alla ingredienser är ekologiska.

Ingredienser

Dag 1
Grötbas
1 dl havregryn (Saltå kvarn)
1 dl grovmalet enkorn, nakenhavre, naketkorn och svedjeråg
2 cl vatten
2 krm havssalt
Dag 2
Äppelkompott
2 st stora äpplen
1 dl vatten
2 msk honung
3 tsk kanel
Gröt
1 dl vatten
0.5 dl äppelkompott
De blötlagda spannmålen
Karamelliserade pumpakärnor
3 msk pumpakärnor
2 msk honung
1 krm havssalt
Karamelliserade havregryn
1 dl havregryn (Saltå kvarn)
1 msk kokosolja
2 msk honung
Lite havssalt
Kardemummakräm
1 dl crème fraîche
1.5 tsk malen kardemumma
1 msk lönnsirap (utan tillsatt socker)

Gör så här

Dag 1

Grötbas

Blötlägg spannmål med vatten och salt 24 timmar före användning.

Dag 2

Äppelkompott

Tärna äpplena och lägg i en kastrull tillsammans med honung, vatten och kanel. Låt koka upp och sänk värmen till medel. Blanda regelbundet i kompotten så att den inte bränns i botten och koka tills den känns klar.

Gröt

Låt de blötlagda spannmålen koka upp med vattnet och sänk sedan värmen till medelvärme. Blanda regelbundet så att gröten inte bränner i botten. Tillsätt lite äppelkompott när gröten har tjocknat.

Karamelliserade pumpakärnor

Värm honung och salt på hög värme i en liten kastrull tills det börjar bubbla och bli gyllenbrunt. Ta av kastrullen från plattan och blanda snabbt i pumpafrön. Sprid ut pumpafröna på en tallrik så snabbt som möjligt för att de ska vara mer lätthanterliga när de stelnar. Bryt loss pumpafröna i bitar när de har stelnat. 

Karamelliserade havregryn

Värm honung, salt och kokosolja i en stekpanna. Blanda runt och låt det börja bubbla tills smeten blir gyllene. Stäng av värmen och blanda snabbt i havregrynen tills alla är täckta av honungsblandningen. Sprid ut på en tallrik och låt svalna.

Kardemummakräm

Blanda samman crème fraîche, kardemumma och lönnsirap till en fin kräm.

Servering

Lägg gröten i en skål. Gör en grop och fyll med kardemummakräm. Toppa med äppelkompott, karamelliserade pumpakärnor, de krispiga havregrynen och lite kanel.

Tips!

Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: smili.sonjagmail.com