Sonja Berge Frukostgröt
En frukostgröt med klassiska inslag och perfekt balans mellan krämighet och tuggmotstånd.
Alla ingredienser är ekologiska.
Ingredienser
Dag 1 |
|
Grötbas |
|
1 dl | havregryn (Saltå kvarn) |
1 dl | grovmalet enkorn, nakenhavre, naketkorn och svedjeråg |
2 cl | vatten |
2 krm | havssalt |
Dag 2 |
|
Äppelkompott |
|
2 st | stora äpplen |
1 dl | vatten |
2 msk | honung |
3 tsk | kanel |
Gröt |
|
1 dl | vatten |
0.5 dl | äppelkompott |
De blötlagda spannmålen | |
Karamelliserade pumpakärnor |
|
3 msk | pumpakärnor |
2 msk | honung |
1 krm | havssalt |
Karamelliserade havregryn |
|
1 dl | havregryn (Saltå kvarn) |
1 msk | kokosolja |
2 msk | honung |
Lite havssalt | |
Kardemummakräm |
|
1 dl | crème fraîche |
1.5 tsk | malen kardemumma |
1 msk | lönnsirap (utan tillsatt socker) |
Gör så här
Dag 1
Grötbas
Blötlägg spannmål med vatten och salt 24 timmar före användning.
Dag 2
Äppelkompott
Tärna äpplena och lägg i en kastrull tillsammans med honung, vatten och kanel. Låt koka upp och sänk värmen till medel. Blanda regelbundet i kompotten så att den inte bränns i botten och koka tills den känns klar.
Gröt
Låt de blötlagda spannmålen koka upp med vattnet och sänk sedan värmen till medelvärme. Blanda regelbundet så att gröten inte bränner i botten. Tillsätt lite äppelkompott när gröten har tjocknat.
Karamelliserade pumpakärnor
Värm honung och salt på hög värme i en liten kastrull tills det börjar bubbla och bli gyllenbrunt. Ta av kastrullen från plattan och blanda snabbt i pumpafrön. Sprid ut pumpafröna på en tallrik så snabbt som möjligt för att de ska vara mer lätthanterliga när de stelnar. Bryt loss pumpafröna i bitar när de har stelnat.
Karamelliserade havregryn
Värm honung, salt och kokosolja i en stekpanna. Blanda runt och låt det börja bubbla tills smeten blir gyllene. Stäng av värmen och blanda snabbt i havregrynen tills alla är täckta av honungsblandningen. Sprid ut på en tallrik och låt svalna.
Kardemummakräm
Blanda samman crème fraîche, kardemumma och lönnsirap till en fin kräm.
Servering
Lägg gröten i en skål. Gör en grop och fyll med kardemummakräm. Toppa med äppelkompott, karamelliserade pumpakärnor, de krispiga havregrynen och lite kanel.
Tips!
Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: smili.sonjagmail.com