Karin Hermansson Måltidsgröt

Grötbiffar med sauterade grönsaker.

Alla ingredienser är ekologiska.

Ingredienser

Gröt dag 1
4 dl grötblandning från Lundens gård (havre, svedjeråg, dinkel och emmer)
4 dl vatten
1 msk sjöpungsfond
5 gram timjan
Grötbiffar dag 2
100 gram mjölig potatis
1 st finhackad soltorkad tomat
2 st klyftor vitlök
1 tsk chiliflakes
1 tsk svartpeppar
2 msk potatismjöl
100 gram stekost, grillost eller annan halloumityp-ost
Panering
50 gram krossat rågknäckebröd
1 tsk lökpulver
Salt och peppar
1 tsk paprikapulver
Morotscrème
400 gram morötter
50 gram smör
0.5 st grönsaksbuljongtärning
Salt och vitpeppar
Sauterade grönsaker
10 st cocktailtomater
2 st kvistar grönkål
2 st morötter
2 st röda spetspaprikor
1 st rödlök
1 st klyfta vitlök
1 msk sjöpungsfond
Salt och peppar
Servering
50 gram skirat smör
1 msk rapsfrön

Gör så här

Dag 1

Gröten

Blötlägg grötblandningen med vatten, sjöpungsfonden och timjan över natten.

Dag 2

Koka gröten tills den stelnar och känns fast och formbar. Blanda in den finhackade soltorkade tomaten, finhackad vitlök, chiliflakes, svartpeppar, salt samt potatismjöl. Låt svalna i kyl.

Koka potatis och låt svalna i kyl.

När gröten är kall, riv i potatis och stekost. Rör om och smaka av. Rulla till små bollar, 3-4 per portion.

Krossa knäckebröd och blanda med lökpulver, salt, paprikapulver och peppar. Panera grötbollarna i knäckeblandningen och platta till dem till små biffar. Stek i smör i stekpanna på båda sidorna till gyllenbruna. 

Morotscrème

Koka morötterna i vatten till de är mjuka. Häll av vattnet, förutom ca 1 dl som kan användas för att justera konsistensen på krämen. Tillsätt grönsaksbuljong och smör. Mixa med stavmixer till slät konsistens och smaka av med salt och vitpeppar.

Sauterade grönsaker

Hacka, strimla eller hyvla grönsaker och marinera dem med lite sjöpungsfond. Stek på svag värme i stekpanna tills de mjuknat lite.

Servering 

Placera en klick morotskräm i tallriken, lägg på några grötbiffar, de sauterade grönsakerna, strössla över några rapsfrön och avsluta med skirat smör.

Tips!

Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: karinhermansson7@gmail.com