Karin Hermansson Måltidsgröt
Grötbiffar med sauterade grönsaker.
Alla ingredienser är ekologiska.
Ingredienser
Gröt dag 1 |
|
4 dl | grötblandning från Lundens gård (havre, svedjeråg, dinkel och emmer) |
4 dl | vatten |
1 msk | sjöpungsfond |
5 gram | timjan |
Grötbiffar dag 2 |
|
100 gram | mjölig potatis |
1 st | finhackad soltorkad tomat |
2 st | klyftor vitlök |
1 tsk | chiliflakes |
1 tsk | svartpeppar |
2 msk | potatismjöl |
100 gram | stekost, grillost eller annan halloumityp-ost |
Panering |
|
50 gram | krossat rågknäckebröd |
1 tsk | lökpulver |
Salt och peppar | |
1 tsk | paprikapulver |
Morotscrème |
|
400 gram | morötter |
50 gram | smör |
0.5 st | grönsaksbuljongtärning |
Salt och vitpeppar | |
Sauterade grönsaker |
|
10 st | cocktailtomater |
2 st | kvistar grönkål |
2 st | morötter |
2 st | röda spetspaprikor |
1 st | rödlök |
1 st | klyfta vitlök |
1 msk | sjöpungsfond |
Salt och peppar | |
Servering |
|
50 gram | skirat smör |
1 msk | rapsfrön |
Gör så här
Dag 1
Gröten
Blötlägg grötblandningen med vatten, sjöpungsfonden och timjan över natten.
Dag 2
Koka gröten tills den stelnar och känns fast och formbar. Blanda in den finhackade soltorkade tomaten, finhackad vitlök, chiliflakes, svartpeppar, salt samt potatismjöl. Låt svalna i kyl.
Koka potatis och låt svalna i kyl.
När gröten är kall, riv i potatis och stekost. Rör om och smaka av. Rulla till små bollar, 3-4 per portion.
Krossa knäckebröd och blanda med lökpulver, salt, paprikapulver och peppar. Panera grötbollarna i knäckeblandningen och platta till dem till små biffar. Stek i smör i stekpanna på båda sidorna till gyllenbruna.
Morotscrème
Koka morötterna i vatten till de är mjuka. Häll av vattnet, förutom ca 1 dl som kan användas för att justera konsistensen på krämen. Tillsätt grönsaksbuljong och smör. Mixa med stavmixer till slät konsistens och smaka av med salt och vitpeppar.
Sauterade grönsaker
Hacka, strimla eller hyvla grönsaker och marinera dem med lite sjöpungsfond. Stek på svag värme i stekpanna tills de mjuknat lite.
Servering
Placera en klick morotskräm i tallriken, lägg på några grötbiffar, de sauterade grönsakerna, strössla över några rapsfrön och avsluta med skirat smör.
Tips!
Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: karinhermansson7@gmail.com