Isak Oldenburg Frukostgröt
En frukostgröt inspirerad av Gotlands nationalrätt: saffranspannkaka.
Alla ingredienser är ekologiska.
Ingredienser
Gröten dag 1 |
|
1 dl | grovkrossade kärnor av Gotlandsdinkel |
1 dl | grovkrossade kärnor av nakenhavre |
2 dl | vatten |
Gröten dag 2 |
|
1 dl | solroskärnor |
1 krm | havssalt |
2 dl | vatten |
Hängd yoghurt |
|
4 dl | osötad yoghurt |
Karamelliserade solroskärnor |
|
2 msk | oraffinerat rörsocker |
20 gram | solroskärnor |
Saffransmjölk |
|
4 dl | helmjölk, gärna lågpastöriserad |
1 msk | smör |
1 gram | saffran |
1 msk | honung |
1 krm | finmalen kardemumma |
Rårörda bär |
|
2 msk | vatten |
1 msk | oraffinerat rörsocker |
2 tsk | citronjuice |
200 gram | frysta bär t.ex. björnbär, salmbär eller hallon |
Gör så här
Gröten
Dag 1
Koka upp vatten och häll i det krossade spannmålet. Tillsätt saltet, rör runt och sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur under natten eller minst 6h i förväg.
Dag 2
Koka upp vatten, häll i solroskärnorna, koka 1 min och ha sedan i den blötlagda gröten. Koka under omrörning på svag värme tills gröten känns färdig, spä med mer vatten tills konsistensen känns bra. Inte för stabbig och inte för rinnig, vi är ute efter krämighet!
Yoghurt
Häng yoghurten i ett kaffefilter ca 2h, tills den inte längre känns rinnig.
Rårörda bär
Koka upp vatten och socker med citronjuicen, häll i bären och dra ned värmen. Rör försiktigt runt utan att mosa bären, sätt locket på kastrullen och ställ åt sidan.
Karamelliserade solrosfrön
Rosta solrosfrön på medelhög värme i en stekpanna. När de börjar bli gyllenbruna strör du över sockret och låter det smälta över fröna samtidigt som du rör med en träslev. Häll över fröna på en tallrik när sockret smält och karamelliserats runt fröna. Låt svalna.
Saffransmjölk
Bryn smöret lätt i en kastrull tillsammans med kardemumman. Häll på mjölken för att stoppa processen. Häll i saffranen och smaka av med honung.
Servering
Lägg gröten i botten på en djup skål. Häll i lite saffransmjölk och toppa sedan med yoghurt, bär och de karamelliserade solrosfröna.
Tips!
Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: isak.old@gmail.com