Sonja Berge måltidsgröt
En säsongsbetonad måltidsgröt med ugnsbakade rödbetor och krispiga grönkålschips.
Alla ingredienser är ekologiska.
Ingredienser
Dag 1 |
|
Grötbas |
|
1 dl | havregryn (Saltå kvarn) |
1 dl | helt bovete |
2 dl | vatten |
2 krm | havssalt |
Dag 2 |
|
Gröt |
|
1 dl | vatten |
0.5 dl | rött naturvin |
1 msk | buljong |
De blötlagda spannmålen | |
Grönkålchips |
|
3 st | blad grönkål |
4 msk | olivolja |
2 tsk | havssalt |
Ugnsbakade rödbetor med fetaost |
|
4 st | medelstora rödbetor |
3 msk | olivolja |
150 gram | fetaost |
Timjan | |
Havssalt och svartpeppar | |
Sötpotatiskräm |
|
2 st | stora sötpotatisar |
2 msk | olivolja |
2 msk | färsk timjan |
2 krm | havssalt |
Gör så här
Dag 1
Grötbas
Blötlägg havregryn och bovete med vatten och salt ca 24 timmar före användning.
Dag 2
Gröt
Låt de blötlagda spannmålen koka upp med vattnet och vinet. Sänk sedan värmen till medelvärme. Blanda regelbundet så att gröten inte bränner i botten och tillsätt buljongen.
Grönkålschips
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj grönkålen och skär bort stjälken. Klipp grönkålen i ca 4×4 cm stora bitar. Tillsätt olivolja och salt och massera in det i grönkålen. Ugnsbaka i 10 min, ta ut och blanda runt. Upprepa ca 3 gånger. Håll koll på grönkålen hela tiden så att den inte blir brun. Ta ut från ugnen och låt svalna.
Ugnsbakade rödbetor med fetaost
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna rödbetorna. Sprid ut dem på en plåt och tillsätt olivolja, salt, peppar och färsk eller torkad timjan i önskad mängd. Blanda runt så att alla rödbetor är täckta. Ugnsbaka dem i ca 25 minuter och stäng av värmen. Ta ut plåten och smula över fetaosten. Sätt in plåten igen på eftervärme i ca 10 minuter.
Sötpotatiskräm
Skala och och tärna sötpotatisen. Tillsätt alla ingredienser i en stekpanna och stek tills sötpotatisen har blivit mjuk. Mixa i en blender tills krämen får en mjuk konsistens.
Servering
Servera den varma gröten med sötpotatiskrämen, de ugnsbakade rödbetorna och grönkålschipsen och toppa med lite färsk timjan och peppar.
Tips!
Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: smili.sonjagmail.com