Karin Hermansson Frukostgröt

En julinspirerad frukostgröt på nakenhavre.

Alla ingredienser är ekologiska.

Ingredienser

Gröten dag 1
3 dl hela kärnor nakenhavre från Lundens gård
3 dl vatten
Gröten dag 2
1 st tärnade äpplen
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Havssalt
1 st kanelstång
1 tsk vaniljsocker
Gräddfraiche
1.5 dl crème fraîche
1.5 dl vispgrädde
0.8 dl lingon
Garnering
2 st finkrossade pepparkakor

Gör så här

Dag 1

Gröten

Blötlägg nakenhavren med vattnet över natten.

Dag 2

Koka gröten på låg värme tillsammans med mjölken och grädden och tillsätt tärnade äpplen och kanelstång.

Fortsätt koka på medelvärme under regelbunden omrörning i minst 40 min. Smaka av med salt och vaniljsocker.

Gräddfraîche

Vispa crème fraîche med vispgrädden. Tillsätt lingon och vispa till ett lätt och krämigt fluff.

Servering

Spritsa gräddfraîchen fint över gröten och strössla över pepparkakssmulor. 

Vill du ha det lilla extra kan du dekorera med lingon trädda på lingonris, rosenblad och tagetesblad.

 

Tips!

Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: karinhermansson7@gmail.com