Karin Hermansson Frukostgröt
En julinspirerad frukostgröt på nakenhavre.
Alla ingredienser är ekologiska.
Ingredienser
Gröten dag 1 |
|
3 dl | hela kärnor nakenhavre från Lundens gård |
3 dl | vatten |
Gröten dag 2 |
|
1 st | tärnade äpplen |
3 dl | mjölk |
3 dl | vispgrädde |
Havssalt | |
1 st | kanelstång |
1 tsk | vaniljsocker |
Gräddfraiche |
|
1.5 dl | crème fraîche |
1.5 dl | vispgrädde |
0.8 dl | lingon |
Garnering |
|
2 st | finkrossade pepparkakor |
Gör så här
Dag 1
Gröten
Blötlägg nakenhavren med vattnet över natten.
Dag 2
Koka gröten på låg värme tillsammans med mjölken och grädden och tillsätt tärnade äpplen och kanelstång.
Fortsätt koka på medelvärme under regelbunden omrörning i minst 40 min. Smaka av med salt och vaniljsocker.
Gräddfraîche
Vispa crème fraîche med vispgrädden. Tillsätt lingon och vispa till ett lätt och krämigt fluff.
Servering
Spritsa gräddfraîchen fint över gröten och strössla över pepparkakssmulor.
Vill du ha det lilla extra kan du dekorera med lingon trädda på lingonris, rosenblad och tagetesblad.
Tips!
Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: karinhermansson7@gmail.com