Marie Erkersson måltidsgröt
En höstig gröt med svamp, körvel och purjolök.
Alla ingredienser är ekologiska.
Ingredienser
Dag 1 |
|
Grötblandning |
|
3 dl | blandning av krossat dalavete och dinkel |
4 dl | vatten |
1 dl | hela Dalavetekärnor |
2 dl | kokhett vatten |
Rimmad jordärtskocka |
|
1 st | jordärtskocka i små tärningar |
2 gram | havssalt |
0.5 dl | äppelcidervinäger |
1 msk | olivolja |
Dag 2 |
|
Gröten |
|
2 dl | grönsaksbuljong |
3 dl | vatten |
100 gram | riven lagrad ost |
Svamp |
|
10 gram | torkad Karl-Johan svamp |
10 gram | torkad trattkantarell/rödgul trumpetsvamp |
200 gram | klarat smör |
Färska örter (timjan, gräslök, körvel) | |
20 gram | kastanjechampinjoner |
1 st | vitlöksklyfta |
Emulsion |
|
2 st | äggulor |
0.5 st | citron, saften |
1 msk | hackad färsk körvel |
1 krm | Havssalt |
Övrigt |
|
0.5 st | purjolök |
1 st | färsk körvel för dekoration |
Smör till stekning | |
Eventuellt lite gammalt bröd |
Gör så här
Dag 1
Blötlägg det krossade dalavetet och dinkeln till gröten (gärna 1-2 dygn innan). Skålla de hela Dalavetekärnorna med kokande vatten och låt stå i rumstemperatur över natten.
Om du har en liten bit gammalt surdegsbröd hemma – skär några tunna skivor i trekanter, pensla på smör och stek till krispiga flarn i stekpanna eller ugn.
Dag 2
Grönsaker, förberedelse
Lägg torkad svamp och färska örter tillsammans med klarat smör och cirkulera på 84 grader i en vakuumpåse eller konserveringsburk.
Skär purjolöken i 6 cm långa bitar och dela dem i 5 bitar på längden. Lägg dessa tillsammans med en klick smör och lite salt i en vakuumpåse och lägg också detta i cirkulatorn som du sätter på 84 grader i en timme.
Rimmad jordärtskocka
Lägg tärnad jordärtskocka tillsammans med 2 g havssalt, äppelcidervinäger och olja. Låt ligga någon timme.
Gröt
Grötblandningen kokas med buljong och vatten till gröt som mjuknat men har tuggmotståndet kvar (tillsätt ev mer vatten beroende på önskad konsistens).
Lägg de cirkulerade purjolökarna på en tallrik och häll kokspadet från vakuumpåsen i gröten.
Svamp
Stek kastanjechampinjonerna i smör tillsammans med en vitlöksklyfta. Blanda ner i gröten tillsammans med den lagrade osten.
När cirkulatorn har gått en timme – sila av smöret ur vakuumpåsen, ta bort örterna och stek svamparna i en het stekpanna tills de får en fin karamelliserad yta.
Emulsion
Vispa två äggulor med saften från en halv citron – sjud och vispa i det avsilade smöret till en
emulsion. Smaksätt med salt och hackad körvel.
Servering
Lägg upp gröten i en tallrik. Toppa med jordärtskocka och stekt svamp, stick i surdegsflarnet och lägg på en kvist färsk körvel. Lägg vid sidan om en bit purjolök och därtill en klick av körvelsåsen.
Tips!
Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: marie@maerka.se