Marie Erkersson frukostgröt
En len dröm med smaker från skogen att kickstarta dagen med!
Alla ingredienser är ekologiska.
Ingredienser
Gröten dag 1 |
|
3 dl | krossade kulturspannmål (blandning av nakenhavre, dalavete, dinkel) |
4 dl | vassle (gör du Isaks frukostgröt kan du använda avrinnet från yoghurten) |
2 dl | vatten |
Kardemummamjölk |
|
5 dl | mjölk |
1 tsk | hel kardemumma |
Granskottsolja |
|
5 gram | Färsk spenat |
3 gram | Granskott |
1 dl | Rapsolja |
Lingonsylt |
|
1 dl | lingon |
30 gram | socker |
Maräng |
|
2 st | äggvitor (gör du Maries måltidsgröt blir dessa över från det receptet) |
1 dl | socker |
0.3 dl | vatten |
Servering |
|
1 dl | rostade pumpakärnor |
Granskottsbarr till garnering |
Gör så här
Dag 1
Gröt
Lägg spannmålet i blöt i vasslen och ställ i kylen.
Kardemummamjölk
Grovkrossa kardemumma och blanda med mjölken i en kastrull. Hetta upp till 80 grader och kyl snabbt i vattenbad. Ställ i kylen.
Granskottsolja
Mixa färsk spenat, granskott och varm rapsolja tills det är så slätt som möjligt.
Dag 2
Lingonmaräng
Koka ihop lingon och socker till en sylt. Gör en italiensk maräng genom att koka samman socker och vatten till ca 120 grader. Vispa äggvitorna och när de börjar bli fluffiga, häll långsamt i sockerlagen (som fått svalna till ca 110 grader) medan du vispar. Blanda lingonsylten i marängen. Häll i en spritspåse med tyll.
Gröt
Tillsätt vattnet till det blötlagda spannmålet, koka upp gröten och låt sjuda i 10 minuter med regelbunden omrörning.
Servering
Lägg upp gröt och en klick lingonsylt i en skål. Spritsa marängen över gröten och strössla över hackade pumpakärnor samt några granskottsbarr. Ringla granskottsolja runt gröten och häll i kylskåpskall kardemummamjölk.
Tips!
Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: marie@maerka.se