Annika Sahlin måltidsgröt

En måltidsgröt med rödbeta, chèvreost, honung och rostade gråärter.

Alla ingredienser är ekologiska.

Ingredienser

Dag 1
Gröt
1 dl grovt malet Nakenkorn
1 dl grovt malen Nakenhavre
1 dl grovt malet Dalavete
1 dl grovt malen Svedjeråg
8 dl vatten
0.5 tsk Havvsalt
4 msk hel Emmer (vit)
30 st Gråärter (Stor Gråärt)
Picklad gulbeta
1 st medelstor gulbeta
0.5 dl 12%-ig Ättika
1 dl Vatten
1 dl Socker
Tillbehör
3 st medelstora rödbetor
8 st små blad av kålrot, rödbeta, grönkål eller liknande
200 gram Chevreost
8 msk Honung

Gör så här

Dag 1

Gröt

Blötlägg spannmålen i en kastrull med vattnet och havssaltet. Sätt på ett lock och låt stå över natten i rumstemperatur. Lägg även gråärter och Emmer i separata kärl väl täckta med vatten och låt stå över natten i rumstemperatur. Morgonen efter sätts alla blötläggningar in i kyl tills de ska användas.

Picklad gulbeta

Borsta en medelstor gulbeta och skiva den tunt med mandolin. Koka upp en lag på ättika, vatten och socker. Häll upp den varma lagen i glasburk, lägg i gulbetsskivorna, sätt på locket och låt svalna på bänken. Sätts i kylen när den svalnat.

Dag 2

Borsta och koka alla rödbetor utom en med skal i lättsaltat vatten. När det går att sticka i dem utan att dem är helt mjuka hälls vattnet av och betorna spolas i kallt vatten. Vrid av skalet och skär bort fästet. Skiva rödbetorna, tärna fint och pressa försiktigt med en gaffel för att få lite olika textur.

Gråärter och Emmer

Sätt ugnen på 180 grader.

Koka gråärterna i 8 minuter. Pressa dem mot skärbrädan när de fortfarande är varma så kan skalet lätt tas bort. Rosta ärterna i ugnen på en plåt eller i en ugnsform i 3 min på 180 grader.

Koka Emmer i 3 minuter och häll av ev. överflödigt vatten.

Tillbehör

Smält honung. Skala en rå rödbeta, riv den på ett rivjärn eller strimla med en strimlare.

Gröten

Koka gröten. Tillsätt mer vatten om du vill få den lösare, ju längre den kokar ju mjukare blir den. Blanda mot slutet i de kokta rödbetorna, 3⁄4 av de rostade gråärtorna och emmer. Låt koka ihop 1-2 minuter.

Servering

Ta en gulbetskiva per portion, gör ett snitt från mitten ner till basen. Vik sedan de två nedre flikarna, den ena över den andra, så att den formar en liten skål. Lägg små blad av kålrot, rödbeta eller grönkål i gulbetan. Hyvla ett band av chèvre, rulla som en ros och sätt ovanpå bladen.

Lägg upp gröten på tallrik och hyvla över chèvreost. Ringla honung och strö på resten av de rostade gråärtorna. Lägg på ”blomman” av gulbeta, blad och chèvreost på ena kanten och strö de råa rödbetsstrimlorna över den.

Tips!

Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: annika.k.sahlin@gmail.com