Annika Sahlin frukostgröt

En krämig frukostgröt med smak av lingon och brynt smör.

Alla ingredienser är ekologiska.

Ingredienser

Dag 1
Gröt
1 dl grovt malet Nakenkorn
1 dl grovt malen Nakenhavre
1 dl grovt malet Dalavete
1 dl grovt malen Svedjeråg
8 dl vatten
0.5 tsk havvsalt
Rårörda lingon
150 gram lingon
1 dl socker
Dag 2
Lingon- och smörkräm
32 gram Smör (ta lite extra då en del avdunstar)
20 gram Honung
20 gram Grädde
28 gram Yoghurt naturell
44 gram Lingon
0.5 krm Havssalt
Servering
4 st Korianderblad

Gör så här

Dag 1

Gröt

Häll upp de grovmalda spannmålen i en kastrull och blötlägg med vatten och havvssalt. Sätt på ett lock och låt stå över natten i rumstemperatur.

Rårörda lingon

Mosa lingonen lätt och tillsätt socker. Blanda och rör om då och då tills sockret smält, sätts sedan i kylen till nästa dag.

Dag 2

(Går också förbereda kvällen före och sättas i kylen för att ta fram nästa dag)

Vispa grädden mjukt. Bryn smör i kastrull. Vispa hela tiden tills smöret blir lite brunt och får en nötaktig doft. När det ligger på 125 grader är det perfekt. Häll över i skål (väg så det blir rätt mängd) och sätt i kallt vattenbad.

Smält honung och blanda med det brynta smöret. Tillsätt den vispade grädden, yoghurt, lingon och havssalt och rör om.

Gröt

Koka upp den blötlagda gröten. Tillsätt mer vatten om du vill få gröten lösare. Koka några minuter tills du får rätt konsistens – längre koktid ger mjukare konsistens. Smaka av och tillsätt ev mer salt.

Servering

Lägg upp gröten på tallrikar och servera med rårörda lingon och lingon- och smörkrämen. Dekorera med ett korianderblad som gifter sig fint med krämen. 

Tips!

Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: annika.k.sahlin@gmail.com